Koszerność – nie tylko żywność. Czyli o pojęciu czystości w judaizmie.
O spotkaniu
Spotkanie jest bezpłatne.
Koszerność w powszechnym rozumieniu funkcjonuje jako szereg zasad dotyczących spożywania jedzenia przez Żydów. Słowo to może wydawać się dość obce, gdyż Żydzi nie stanowią obecnie tak dużej części społeczeństwa polskiego, jak w okresie Drugiej Rzeczypospolitej i wcześniej. Świat żydowski pozostaje pełen tajemnic, a wcale taki być nie musi. Przykładowo pochodzenie słowa „trefny” stanowi jeden z licznych dowodów bliskości kultur polskiej i żydowskiej. Zostało ono zapożyczone do języka polskiego z hebrajskiego (poprzez jidysz), a jego etymologia jest bezpośrednio związana z koszernością.
Na webinarze opowiem zarówno o zasadach związanych z odżywianiem, na przykład o zakazie spożywania wieprzowiny oraz łączenia potraw mlecznych z mięsem, jak również omówię temat koszerności – rozumianej jako czystość – w innych obszarach żydowskiego życia. Wyjaśnię, jak wyglądają pomieszczenia kuchenne w domach przedstawicieli różnych nurtów judaizmu oraz z jakimi trudnościami mierzą się niektórzy z nich, np. Żydzi etiopscy. Wspomnę również o konkretnych wersetach z Biblii Hebrajskiej, z których wywodzą się różne zachowania i zwyczaje.
Dlaczego zwykłe smartfony mogą być problematyczne w społecznościach ultraortodoksyjnych?
Co to znaczy, że zwój Tory jest koszerny?
Jak wygląda ubój rytualny?
Jakie organy wydają certyfikaty koszerności w różnych miejscach na świecie?
Jak ma się wegetarianizm/weganizm do koszerności?
Dlaczego koszerność jest istotna w Państwie Izrael?
Będziecie mieli okazję poznać odpowiedzi na te pytania (i nie tylko!) w trakcie webinaru Kierunku Wschód, na który serdecznie zapraszamy. Wspólnie postaramy się lepiej zrozumieć kulturę żydowską. Biorąc udział, będziecie mieli możliwość interakcji z prowadzącym przy pomocy czatu.
Do zobaczenia! Lehitra’ot!