To spotkanie się już odbyło.

Jeśli nie miałaś/eś okazji w nim uczestniczyć, to nic straconego, bo spotkanie nagraliśmy. Wypełnij formularz znajdujący się na dole tej strony (przeniesiesz się tam szybciej, klikając przycisk „Zapisz się na spotkanie”), żeby otrzymać mailowo link do nagrania.

Koszerność – nie tylko żywność. Czyli o pojęciu czystości w judaizmie.

O spotkaniu

Spotkanie jest bezpłatne.

Koszerność w powszechnym rozumieniu funkcjonuje jako szereg zasad dotyczących spożywania jedzenia przez Żydów. Słowo to może wydawać się dość obce, gdyż Żydzi nie stanowią obecnie tak dużej części społeczeństwa polskiego, jak w okresie Drugiej Rzeczypospolitej i wcześniej. Świat żydowski pozostaje pełen tajemnic, a wcale taki być nie musi. Przykładowo pochodzenie słowa „trefny” stanowi jeden z licznych dowodów bliskości kultur polskiej i żydowskiej. Zostało ono zapożyczone do języka polskiego z hebrajskiego (poprzez jidysz), a jego etymologia jest bezpośrednio związana z koszernością.

Na webinarze opowiem zarówno o zasadach związanych z odżywianiem,  na przykład o zakazie spożywania wieprzowiny oraz łączenia potraw mlecznych z mięsem, jak również omówię temat koszerności – rozumianej jako czystość – w innych obszarach żydowskiego życia. Wyjaśnię, jak wyglądają pomieszczenia kuchenne w domach przedstawicieli różnych nurtów judaizmu oraz z jakimi trudnościami mierzą się niektórzy z nich, np. Żydzi etiopscy. Wspomnę również o konkretnych wersetach z Biblii Hebrajskiej, z których wywodzą się różne zachowania i zwyczaje.

 

Dlaczego zwykłe smartfony mogą być problematyczne w społecznościach ultraortodoksyjnych?

Co to znaczy, że zwój Tory jest koszerny?

Jak wygląda ubój rytualny?

Jakie organy wydają certyfikaty koszerności w różnych miejscach na świecie?

Jak ma się wegetarianizm/weganizm do koszerności?

Dlaczego koszerność jest istotna w Państwie Izrael?

 

Będziecie mieli okazję poznać odpowiedzi na te pytania (i nie tylko!) w trakcie webinaru Kierunku Wschód, na który serdecznie zapraszamy. Wspólnie postaramy się lepiej zrozumieć kulturę żydowską. Biorąc udział, będziecie mieli możliwość interakcji z prowadzącym przy pomocy czatu.

Do zobaczenia! Lehitra’ot!

Prowadzący

Kacper Walkowski:

Mam na imię Kacper – קספר, mieszkam w Poznaniu. Moją przygodę z językiem hebrajskim rozpocząłem dzięki zainteresowaniu szeroko pojętym językoznawstwem i kulturą żydowską. W czasie studiów podejmowałem różne aktywności związane z tymi tematami,  m.in. realizując praktyki zawodowe w Izraelu przy produkcji filmu o żydowskich dzieciach Ocalałych z Zagłady, oraz aktywnie uczestnicząc w działaniach Koła Naukowego Hebraistów UAM. Podczas licencjatu zajmowałem się głównie izraelskim rockiem i tematyką społeczną Państwa Izrael, natomiast obecnie kończę studia magisterskie na mojej alma mater. W ramach pracy dyplomowej tłumaczę i badam karaimski rękopis z 1641 roku, opowiadający o podróży do Ziemi Świętej. Praca ta realizuje moją osobistą misję zgłębiania historii polskich mniejszości, w tym głównie Żydów i Karaimów.

 

Często bywałem w Izraelu prywatnie i pozostaję w stałym kontakcie ze znajomymi stamtąd oraz regularnie rozmawiam z Izraelczykami w Polsce. Przez około rok pracowałem w firmie Next, gdzie na co dzień miałem okazję używać języka hebrajskiego, obsługując mówców natywnych i kontaktując się z organami odpowiedzialnymi za logistykę. Praca ta rozwinęła moją zdolność swobodnej wypowiedzi, nauczyła przydatnego słownictwa oraz pomogła oswoić się z różnymi „odmianami” współczesnego języka hebrajskiego. Lubię analizować mowę potoczną, slang, różnice regionalne (szczególnie w kontekście społeczności religijnych a świeckich) i być może to zamiłowanie dialektologią ma swoje korzenie w gwarze wielkopolskiej, używanej w moim domu rodzinnym.

Zobacz najbliższe kursy grupowe z języków:

Zapisz się

facebook linkedin twitter search-icon